Buurtbemiddeling

Buurtbemiddeling & Consensius Amsterdam


"Liever een goede buur dan een verre vriend.." Buurtbemiddeling is een oplossing!

Een ruzie met de buren is nooit leuk maar helaas is de toename van burenoverlast en burengeschillen aanzienlijk. Daar de geschillen voorheen voornamelijk geluidsoverlast als oorzaak hadden komt directe intimidatie helaas ook steeds vaker voor. Dit neemt het gevoel van veiligheid bij de slachtoffers vaak compleet weg. En dat terwijl je thuis juist rust en veiligheid zou moeten hebben.
 
De redenen voor burenruzies liggen enorm uiteen; 

  • geluidsoverlast
  • roddelen en/of pesterijen
  • vuilnis in de gemeenschappelijke ruimte
  • verwaarlozing van de woning
  • achterstallig (tuin) onderhoud
  • funderingen, verbouwingen en grenzen
  • vereniging van eigenaren (VVE) 
  • persoonlijke situatie van de buur


Als mediator en buurtbemiddelaar kan Consensius op meerdere manieren helpen. Tijdens deze gestructureerde gesprekken, begeleiden wij buren naar een situatie die voor alle partijen acceptabel is. Buren- of buurtbemiddeling verschilt soms van reguliere mediation omdat de voorbereidende gesprekken 1 op 1 met de mediator verlopen. Na dat deze gesprekken met alle betrokken partijen zijn geweest zal de mediator partijen uitnodigen voor een gezamenlijk gesprek. Pas tijdens deze gesprekken worden de wensen en mogelijke oplossingen naar voren gebracht.


Afspraken die voortkomen uit de bemiddeling zullen worden opgenomen in een vaststellingsovereenkomst (VSO). Goed om te weten is dat partijen pas zijn gebonden aan deze afspraken indien de VSO is ondertekend door alle partijen. Meer over het verloop van een bemiddeling kun je hier lezen.


Als Consensius staan we bij buurtbemiddeling (naast de afspraken die er gemaakt worden) vooral stil bij het herstellen van de onderlinge relatie van de buren.  Buren zullen dagelijks geconfronteerd blijven met elkaar, het is dan wel zo fijn als dat op een prettige manier verloopt.


Pas op met een stap naar de rechter bij burengeschillen! 
“Ik wil mijn gelijk, en de rechter gaat mij dat geven!” Heel logisch als je ten einde raad bent en alles al hebt geprobeerd. Echter eenmaal bij de rechter zal het “gelijk” ook een kanttekening hebben, namelijk dat enkel één van de partijen gelijk zal krijgen, het is erg kostbaar en de rechter zal in de meeste gevallen wederom verwijzen om partijen in mediation te laten gaan. Dit staat nog los van de relatie met de buren, die soms wel onherstelbaar beschadigd kan zijn voor deze stap.


 

Maak een afspraak
Pieter Beuker MfN Mediator Amsterdam

Pieter Beuker

MfN Mediator & CCV Buurtbemiddelaar

Naast dat Pieter Beuker MfN registermediator is, is hij tevens CCV gecertificeerd Buurtbemiddelaar. Pieter zet hij zich op vrijwillige basis in voor stichting Beterburen in Amsterdam.

Share by: